Niveau: Bakkers die wel iets kunnen of in ieder geval aandurven
Vormgeving: Zo mooi, ik weet niet wat ik eerst zal maken
Favoriete recept: pecan brittle cookies
Prijs: Vanaf 32,99
Verkooppraatje: Als je bij bakken alleen denkt aan klassieke appeltaarten of cheesecake en je zelfs daar al zenuwachtig van wordt, koop dan Dessert Person. Bakken wordt echt een feestje en ik voel me zelfs zelfverzekerder over mijn eigen bakskills, terwijl ik natuurlijk eigenlijk een recept volg.

Dessert Person is het bakboek van mijn dromen. There I said it. Of dat komt door mijn obsessie met Claire Saffitz (ik ben verliefd op haar serie Gourmet Makes bij Bon Appetit) of daadwerkelijk door dit boek laat ik even in het midden. Maar zelfs in het eerste scenario neemt dat niet weg dat alles wat ik tot nu toe uit Dessert Person maakte, lekker was.

De recepten van Dessert Person zijn net wat origineler dan die eerdergenoemde klassiekers. Dus er zit wel een carrot cake in, maar dan met bruine boter crème – dat is in mijn ogen alleen maar een verbetering. En er is wel een recept voor tarte tatin, maar dan foolproof. Dat wil trouwens niet zeggen dat het makkelijker is. En gelukkig ook maar, want niks zo erg als recepten die moeilijk horen, makkelijk te maken ten koste van de smaak.

Een matrix voor beta’s en structuurlovers

En wie toch liever wat makkelijker begint (en trouwens ook iedere liefhebber van structuur en overzicht) wordt eigenlijk bij de eerste pagina van het boek al blij. Daar heeft Claire namelijk een heuse matrix opgenomen van de recepten in het boek. Je ziet gelijk welke recepten lang duren en welke moeilijkheidsgraad ze hebben. Het zal geen verrassing zijn dat de croissants hoog scoren voor zowel moeilijk als tijdsintensief. Maar dat dingen als frosting en een simpel koekje zich meer linksonder in het overzicht bevinden.

Het allerlekkerste koekje

Een van mijn favoriete recepten, de pecan brittle koekjes, krijgt een 3/5 voor moeilijkheid, maar duurt wel heel lang. Dat komt eigenlijk vooral doordat je het deeg minimaal 8 uur laat rusten. Maar bij dit recept blijkt dus maar weer: het is de tijd en moeite meer dan waard. De koekjes vragen om een heleboel apparaten en handelingen (hak de noten, in een pannetje een brittle maken met wat baking soda, havermout mixen met meel etc.) maar voor zo’n chewy koekje heb ik veel over.

En bovendien heb ik ook de hele tijd het gevoel dat Claire me erdoorheen praat. Dat doet ze met duidelijke uitleg, maar vooral – en dat vind ik zelf dus heel leuk en fijn – met uitleg waarom je iets doet. Dus leuk dat het deeg 8 moet rusten, maar dat maakt echt het verschil voor het rijzen en uiteindelijk bakken van de koek.

De pecan brittle koekjes (had ik al gezegd dat dit mijn favoriete recept is), is overigens niet het enige recept dat ik al met succes bakte. Ook de taart met kweepeer, amandelpasta en rosé was naast origineel ook goed te doen. Sterker nog, ik – bij intimi bekend als voormalig bakhater – heb zelfs geroepen dat ik bakken zo leuk en lekker therapeutisch vond. Echt, als je het al bijna hebt opgegeven met bakken en bijna hebt besloten dat je gewoon geen bakker bent, koop dan nog Dessert Person en geef ‘t nog een laatste kans.

En voor iedereen die nog wat meer overtuigd moet worden, voor bakkers die liever aan wal blijven staan of gewoon Claire-fans: neem ook eens een kijkje op haar Youtube-kanaal. Daar maakt Claire namelijk recepten uit het boek en daar krijg je gegarandeerd zin van om de keuken in te duiken.