Gefrituurde kip kenden we voor de lockdown voornamelijk door de KFC, waar we alleen een bezoekje brachten als we het de avond ervoor erg laat hadden gemaakt. Sinds de lockdown is dit anders. Elizabeth Auerbach ( elizabethonfood) noemde het jaar 2020 niet voor niets het jaar van de gefrituurde kip. In het tegenwoordig omgetoverde broodjes- en streetfoodparadijs dat we Amsterdam noemen heeft dit krokante stukje vlees haar plaats inmiddels meer dan veroverd.

Deze opmars kwam voor ons afgelopen zaterdag tot een hoogtepunt in de vorm van Kipndrip. Het bestellen hiervan is behoorlijk geheimzinnig. Ze hebben namelijk geen eigen vaste locatie maar werken met pick-up points en random afhaalmomenten. Vooraf bestellen is noodzakelijk. Maar al met al lukte het ons toch. We haalden de kip op bij Bo Nam in de lange leidsedwarsstraat en aten het onder een strakblauwe hemel op het Museumplein. De honey glazed fried chicken was de allerknapperigste, allerkrokantste en allersappigste kip OOIT.

Niet alleen bij Kipndrip kun je geavanceerde gefrituurde kip halen, de gefrituurde kipburger (helaas nu uit het assortiment) van 4850 was ook zeker een lockdown lieveling. Op het ‘’nog te eten’’ lijstje staat de kip van Toktok Amsterdam en die van Kip It Real. Hoe dan ook, we kunnen zeker constateren dat de gefrituurde kip met een opmars bezig is, evenals de Reuben sandwich, zuurdesembrood en hamburgers, wentelteefjes en zo al meer.