
Afgelopen week bestelde ik een berg groenten bij Lindenhoff. Waaronder cime di rapa, een groente die maar moeilijk te omschrijven is. Het is een soort bimi met hele lange stelen en blad, smaakt licht bitter en is een favoriet in Italië. Daar was het oorspronkelijk armeluis-voer en werd het aan de paarden en varkens gevoerd. Maar inmiddels is het – zeker in de regio Puglia veel gegeten. Het wordt daar – hoe kan het ook anders – geserveerd met een andere regio-favoriet: de orrechiette. In dit klassieke recept maak je van de cime di rapa een saus die je deels pureert en deels grof laat. Met knapperig broodkruim en ansjovis.
Pasta met cime di rapa-ansjovissaus
Ingrediënten
- 500 g cime di rapa
- 8 ansjovisfilets
- 2 el broodkruim
- 150 g orechiette
- 4 tenen knoflook
- 1/2 citroen
Instructies
- Breng een pan gezouten water aan de kook.
- Pel en plet 2 tenen knoflook.
- Verwarm een scheutje olijfolie in een koekenpan. Voeg 3 ansjovisfilets toe en laat deze smelten. Voeg dan de geplette knoflooktenen met het broodkruim. Bak tot het goudbruin en knapperig is. Haal de knoflook uit de pan en houd het kruim apart.
- Snijd de stelen van de bladeren van de cime di rapa.
- Kook de stelen 10 minuten. Voeg dan de bladeren toe en kook nog 2 minuten. Schep uit de pan, maar bewaar het kookwater.
- Kook de pasta in het kookwater van de cime di rapa gaar volgens de instructies op de verpakking.
- Blend ondertussen de helft van de cime di rapa tot een gladde substantie. Houd de andere helft apart.
- Pel en plet nog 2 tenen knoflook.
- Verwarm in een grote koekenpan een scheut olijfolie. Voeg de knoflook toe en 5 ansjovisfilets toe en laat de ansjovis smelten. Haal dan de knoflook weer uit de pan.
- Voeg de gekookte cime di rapa toe aan de pan. Bak kort aan. Voeg dan ook de gepureerde cime di rapa toe. Voeg wat lepels van het pastawater toe tot de saus begint te binden.
- Voeg de gare pasta toe aan de saus en laat samen warm worden.
- Schep de pasta op de borden. Garneer met het broodkruim. Rasp er wat citroenschil over en serveer.
20 november 2021
359