Plekken waar je ramen kunt eten schieten als kool uit de grond in Amsterdam. De plekken waar je goéde ramen kunt eten zijn wat schaarser, hoewel het er steeds meer worden. Hinata aan de Westerstraat is zo’n schaarse plek. De ramen, bijgerechten en Japanse dranken zijn absoluut geweldig.

Een dampende kom ramen is ongeëvenaard in de categorie comfort (en kater) food. Als het spotgoedkoop zou zijn, zoals het in Japan vaak is, zou ik het elke dag eten. Er zijn twee dingen het allerbelangrijkst in een kom ramen; de bouillon en de textuur van de noedels. De rest is bijzaak. Dat hebben ze uitstekend begrepen bij Hinata. Je kunt kiezen voor bouillon op basis van Shoyu (soja) of Miso, vegetarisch of niet. De voor- of bijgerechten zou ik zeker niet overslaan. Van Kara Age, krokant gefrituurde kip, groente-tempura, takoyaki (inktvisballetjes, heerlijk!), spinazie salade met sesam dressing tot de extreem lekkere gyoza’s. Al deze heerlijkheden bereiden je voor op een loeihete kom oranje-rode geurige (miso) ramen bouillon, compleet met geroosterde varkensbuik, zwarte paddenstoel, zeewier een eitje. En natuurlijk de noedels. Deze noedels zijn de 25 minuten durende fietstocht meer dan waard. Perfect gekookt, chewy en gemaakt om nét te grote happen te nemen en de slierten ongegeneerd naar binnen te slurpen. Als de kom bijna leeg is komt het beste gedeelte. De kom aan je mond zetten en de overheerlijke resterende bouillon opdrinken.

Om deze goddelijke ervaring te vergezellen heeft Hinata een aparte whiskey-kaart. Daarop vind je een stukje historie over Suntory en Nikka, de twee meest bekende whiskey merken uit Japan. Japanse whiskey is relatief zacht en mild, omdat het wordt gerijpt op hout van Japans eiken. De ‘’Nikka from the barrel’’ is een aanrader en geschikt voor beginners. Voor de non-whiskey-drinkers zijn er verschillende Japanse biertjes waar je je aan tegoed kunt doen.