Op een regenachtige avond is het heerlijk een veelbelovende nieuwkomer uit te proberen. Een restaurant bedoel ik dan, en in dit geval; Café Parlotte aan de Westerstraat. Het is een leuk concept, goede wijnen en een vast drie- of viergangenmenu. Parlotte ging open vlak voor ons land in lockdown ging. Een valse start dus, maar afgelopen vrijdag was het eindelijk zo ver en namen we onze gepauzeerde verwachtingen mee naar deze Jordanese nieuweling.

Het is zeer spijtig om te moeten melden dat het eerste uur bij Parlotte echt niet best was. We kregen net aan onze tafel toegewezen en dat was het. Geen warm welkom, geen kaart, geen wijn. Toen we op het punt stonden de regen te trotseren en met een bittere nasmaak thuis op bank Chinees te bestellen, bood de eigenaresse haar excuses aan voor de chaos. Ze beloofde ons vanaf nu een zorgeloze en heerlijke avond. En dat werd het.

De wijnkaart van Parlotte is uitgebreid en absoluut uitstekend. Je vindt er veel Franse wijnstreken: Bourgogne, Loire, Rhone, Bordeaux, maar ook veel wijnen uit andere delen van Europa. Wij kiezen op advies een Malvasia de Sitges, een zeer rijpe droge variant, wat zeldzaam is voor deze druif. De wijn past goed bij de onwijs zachte, precies goede steak tartare, geserveerd met gezouten boter en brood van Restaurant As.
Sceptisch zijn we al lang niet meer bij de fles Bourgogne van het huis Ambroise, een volle en rijke wit die ook regelmatig bij de Librije geschonken wordt. Deze wijn vergezelt de perfect gegaarde, absoluut verrukkelijke zeeduivel waarmee we ons diner voortzetten.

Tenslotte kunnen we kiezen tussen een mooie selectie kazen of een zoet dessert. Het dessert is huisgemaakte karnemelk-hangop met perzik, grapefruit, tijm en pistache en op de een of andere manier smaakt deze combinatie naar een romig pistache semolina cakeje. Als het begint te schemeren en de regen van de luifel op de straat klettert komt de gemoedelijke Franse sfeer van Parlotte goed tot haar recht. Dit houdt aan tot je naar buiten stapt en je je weer in de Amsterdamse Jordaan begeeft.