Bij een bruschetta met kool kan het dat je meteen denkt: gad-ver-dam-me. Maar eigenlijk is dit heel lekker en natuurlijk zoals het de Italiaanse keuken betaamt, doodsimpel. Wij kregen dit als voorgerecht bij een van onze favoriete osteria’s in Florence. Toen ik thuis kwam, heb ik direct geprobeerd om het zelf te maken. Het lukte aardig. Dit heb je ervoor nodig:

Ingrediënten:
– (het liefst oud) witbrood
– cavolo nero
– fagioli, oftewel: witte bonen
– knoflook
– lekkere olijfolie
– zout
– eventueel citroen

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Zo simpel is het: meng olijfolie met wat geperste of geraspte knoflook. Snijd het brood in plakken, leg die naast elkaar op een bakplaat en bestrijk ze met de olie. Snijd ondertussen de cavolo nero in stukjes en spoel af in een vergiet. Verhit in een koekenpan een eetlepel olijfolie. Bak de cavolo nero zo’n 10 minuten. Spoel ondertussen de fagioli af (tenzij je er meringue van wilt maken, dan verwijs ik je graag door naar dit artikel). Doe na ongeveer 10 minuten de fagioli bij de cavolo nero in de koekenpan. Bak samen nog zo’n 5 minuten en bestrooi royaal met zout. Haal de bruschetta uit de oven en bedek deze met de inhoud van de pan. Knijp desgewenst nog wat citroen over het geheel uit, en giet er sowieso nog een beetje goede olijfolie over.

image1