Boter. Sommige mensen gruwelen ervan en anderen kunnen niet zonder. En is margarine eigenlijk echt boter en hoe wordt het eigenlijk überhaubt allemaal gemaakt?

boter

Boter is een echt zuivelproduct dat wordt gemaakt van gekarnde melk met meer dan 80 procent vet.

Het bestaat al sinds de oudheid maar kwam, in de vorm die wij nu kennen, voornamelijk voor in Noord Europa. Boter bleef in de warmere klimaten van het zuiden namelijk niet lang goed.

In Noord Europa bleef boter echter lange tijd iets voor boeren en werd het pas vanaf de 16de eeuw geaccepteerd door de rest van het volk. Vooral de Fransen gingen boter steeds meer verwerken in hun maaltijd en gebruikten het onder andere voor gebak en sauzen.

zelf-boter-maken-4

Maar wat is boter nu eigenlijk? Boter wordt gemaakt van afgeroomde melk. Deze room wordt gekarnd wat betekent dat het wordt geschud en gemengd met lucht. Hierdoor wordt het vet beschadigd en gaat het klonteren tot het een massa vormt die we bijna boter kunnen noemen. Het overbodige water wordt vervolgens afgegoten en daarna wordt het geheel gekneed. Daarna wordt vaak nog caroteen toegevoegd voor de kleur en kunnen we echt spreken van boter of ookwel roomboter.