Als je bergamot citroen nog niet kent is dat een waar gemis. Bergamot citroenen groeien in Italië, met name in Calabrië en op Sicilië en zijn eigenlijk een kruising tussen citroen en een zure sinaasappel. De schil is groen/geel en het vruchtvlees lichtgroen. De smaak is echter heel anders dan je zou verwachten. De kans is groot dat je bergamot citroen al lang een keer geproefd hebt, het is namelijk het kenmerkende aroma in earl grey thee. De geur is fleurig  maar je kunt de vrucht niet zo eten, omdat hij te zuur is.

Vanaf oktober tot en met maart kun je bergamot citroenen kopen. Voor zover ik weet ben ik ze nog niet in de supermarkt tegengekomen maar wel op verschillende markten en bij Lindenhoff Baambrugge. Je kunt de schil en het sap uitstekend verwerken in taarten en cakes, marmelade, ceviche, vinaigrette en…. bijvoorbeeld in een gin tonic. Toen ik dit proefde was ik op slag verliefd. Vanaf nu is deze gin tonic hét nieuwe welkomstdrankje bij aanvang van elk willekeurig diner.

Voor 2 glazen:

Rasp de schil van een halve bergamot citroen en pers het sap erbij uit. Zeef dit vervolgens zodat de geraspte schil, die erg aromatisch is, niet in de gin tonic zelf terecht komt. Snijd de rest van de bergamot citroen in partjes, ter garnering. Zet apart en mix:

  • 2 delen gin 60-100 ml
  • 6 delen elderflower tonic (Fever Tree) 180-300 ml
  • het gezeefde sap van de bergamot citroen
  • ijsklontjes
  • de resterende partjes

Kies een leuk glas uit en eventueel rietjes om te serveren.