Aziatisch eten is inmiddels zo bekend en van goede kwaliteit dat haast niemand hierbij nog denkt aan het Chinese wokrestaurant. Zeker in de grote steden vind je van elke Aziatische keuken de beste kwaliteit. Veel minder is er echter bekend over Aziatische ontbijtgerechten. Zou het zijn omdat soep of visgerechten in de ochtend ook niet direct heel aantrekkelijk klinken? In Azië houden ze zich echter niet zo vast aan de regel om ‘s ochtends licht te eten en eten ze gerust warm, hartig en veel. En hoewel je dus vaak dezelfde gerechten kunt bestellen voor avondeten als ontbijt zijn er ook echte ontbijtspecialiteiten.

aziatisch-ontbijt-2
Phở
Hoewel je in Vietnam, dankzij de Franse invloeden ook kunt ontbijten met een stokbroodje zie je ook vaak Phở op de kaart staan. Phở is een soort vleesbouillon met stukken vlees, rijstnoodles, verse kruiden, limoen en eventueel pepers. Dat klinkt misschien niet gelijk als iets waar je trek in hebt ’s ochtends vroeg, maar de ervaring leert dat het eigenlijk een heel voedzaam en vooral lekker ontbijt is.

aziatisch-ontbijt-1
Natto
Japanners ontbijten graag met deze gefermenteerde sojabonen. Deze worden gemarineerd in een soort mosterd en sojasaus en worden geserveerd met bosui en rijst. De smaak lijkt volgens sommige mensen op ammoniak. Niet echt een smaak waar je blij van wordt en al helemaal niet als je net uit bed komt…

aziatisch-ontbijt-4
Congee
Congee is de Chinese versie van pap, een soort waterige rijstepap om precies te zijn. Soms kom je het tegen in een zoete versie, maar nog vaker zie varianten met duizendjarig ei, gedroogde zeedieren, groenten of kip. Dit is ook vaak een ontbijtoptie wanneer je vliegt met een Aziatische airline. 

aziatisch-ontbijt-5
Haejang
Volgens Koreanen is het drinken van deze soep het beste ontbijt wanneer je een kater hebt. Wellicht omdat je je hele maag wil legen als je hoort wat je zojuist hebt gegeten. De soep bestaat namelijk uit gestold runderbloed en ingewanden.

aziatisch-ontbijt-6
Youtiao
Ook dit is een Chinese specialiteit en deze zou het waarschijnlijk nog best goed doen hier. Youtiao is gefrituurd deeg en is dus niet per se gezond, maar ook niet heel vreemd. Deze donut-achtige wordt ook wel gedoopt in sojamelk of koffie. Dit is overigens niet alleen typisch Chinees, in heel veel Aziatische landen kun je hier je dag mee beginnen.

Tong ho choy
Dit ontbijtdrankje wordt in Singapore geserveerd als thee, maar zouden wij eerder op de kaart zetten als soep. Het is een bouillon gemaakt van varkensvlees, kruiden en sojasaus.

Niet direct zin gekregen in een Aziatisch ontbijtje? Geen paniek. Ze eten in Azië ook vaak “gewoon” rijst en een omelet bij het ontbijt en ze hebben natuurlijk de meest heerlijke tropische vruchten.