In het Frans Hals museum in Haarlem is momenteel de tentoonstelling: A Global Table te vinden. Aan de hand van de prachtige en kleurrijke voedselstillevens wordt de geschiedenis van Nederlandse koloniën en handel verteld. De tentoonstelling begint met de Gouden Eeuw. Nu misschien nauwelijks voor te stellen, maar in die tijd behoorden koffie (een tijdperk zonder koffie moet vreselijk geweest zijn), suiker, thee, mais en aardappelen tot de ‘nieuwe’ voedingsmiddelen. Hoewel je bij de eerste paar schilderijen vooral veel vlees, vis wat fruit en kaas ziet wordt het arrangement steeds uitgebreider.

thumbnail_image2

Vervolgens volg je eigenlijk de handelsreis die onze voorouders hebben afgelegd. Het ene stilleven nog kleurrijker, rijker uitgerust en mooier dan het andere. Onder elk schilderij staat duidelijk waar de afgebeelde voedingsmiddelen vandaan komen. Zo zie je bijvoorbeeld dat porselein uitsluitend uit China kwam en waar graan of druiven vandaan werden gehaald.

thumbnail_image1

Ook wordt in de tentoonstelling nog een gedeelte gewijd aan de slaverij en zie je verschillende schilderijen met huisslaven. De tentoonstelling is tot en met 7 januari 2018 te bezichtigen.